Dimarts, 19 De Gener De 2021
Pl. de l'Ajuntament sn, 
Alins - 25574
Telèfon: 973624405 Fax: 973624388

III Fira del Ferro Pirinenc

Foto


 

Gràcies al projecte Boscos de Ferro i al suport de nombroses entitats i persones, i sobretot forjadors, a la Vall Ferrera, després de molts i molts anys de silenci, torna a ressonar el repic del martell sobre lenclusa.

Darrera nostre a la Vall Ferrera tenim tota una història relacionada amb l'explotació i forjat del ferro. A l'època romana ja se nobtenia a través de la reducció del mineral en els baixos forns de fang al Bosc de Virós. Molt més tard, durant els segles XVIII i XIX, funcionaren tres fargues a la vall Ferrera, inundant el país i part de l'estranger de lingots de ferro de la millor qualitat. Finalment, els darrers forjadors de la Vall realitzaren fins fa pocs anys eines, ferradures, panys i reixes de ferro de gran qualitat i durabilitat.

El nostre objectiu és reviure aquell gloriós passat i fer que el ferro, que ha donat nom a la vall i ha marcat la personalitat dels seus pobladors, torni a ser el principal element de dinamització d'aquest territori muntanyós de Catalunya, al cor del Parc Natural de lAlt Pirineu i encapçalat per la imponent Pica d'Estats.

Fins ara ja s'han realitzat les dos primeres edicions de la Fira del Ferro Pirinenc a la vall Ferrera, la primera (2010) amb la participació d'alguns dels forjadors de la Trobada de Forjadors d'Alpens, i la segona (2011) amb la participació de forjadors del Festival Forja Viva. Amb la il·lusió de la bona feina feta aquests anys, tot i els temps de crisis que tenim a sobre, ens veiem amb força i ànims per engegar des de la vall Ferrera la III Fira del Ferro Pirinenc els dies 7 i 8 de juliol de 2012 a Alins (Vall Ferrera)

La III Fira del Ferro Pirinenc serà un cap de setmana joiós i festiu on alguns dels millors forjadors del país realitzaran de forma demostrativa obres de forja col·lectives, per ser llavors col·locades en espais públics de la Vall Ferrera, revaloritzant així de nou aquest indret entorn del ferro i la forja. Enguany es preveu, entre altres, la realització duna escultura de forja commemorativa de la baixada de Falles que es fa per Sant Joan, en honor a que lany 2013 es realitzarà a Alins la tercera trobada internacional de fallaires. Per altre banda durant la fira està previst la construcció i encesa dun baix forn per obtenir ferro del mineral, tal com es feia a lèpoca romana a la Vall Ferrera, la demostració de funcionament dun alt forn, el muntatge i encesa duna carbonera de pi, tal com es feia a lèpoca de les fargues, una exposició de peces de forja artística i dantigues eines de ferro, així com un mercat artesanal amb artesans forjadors i artesans locals de lAlt Pirineu. Lacompanyaran espectacles diversos com concerts de nit, una baixada demostrativa de falles, un espectacle de Ntelades amb el foc, un passacarrers amb els Nanos Vells de Tarragona representant els antics amos de les fargues, entre altres.. Pels visitants hi haurà també tot un seguit dactivitats guiades pel patrimoni històric lligat al ferro de la Vall, i els restaurants de la Vall oferiran menús de Ferro.

En definitiva crear una marca turística potent entorn del ferro i la forja, de la vall que des de fa més de 1.000 anys porta el nom del Ferro en el seu topònim: la Vall Ferrera.

Més informació a : http://boscosdeferro.blogspot.com.es/


Mapa Web